En dag kom Birgit, Oles 14-årige storesøster, og forkyndte, at hun var blevet optaget i et kunstnerkollektiv. I praksis betød det, at hun sammen med tre klassekammerater havde besluttet at lave en videofilm.
På grund af mine tidligere (dårligere) erfaringer skyndte jeg mig, at fortælle hende, at jeg ikke havde til hensigt, at finansiere hverken kamera eller recorder.
Heldigvis viste det sig, at disse apparater allerede fandtes i klassekammeraternes hjem. Derimod ville de gerne låne Amigaen, når filmen til sin tid skulle forsynes med de indledende og afsluttende tekster.
Jeg var så lettet, at jeg kom til, at love, at købe et såkaldt "genlock-interface". Jeg vidste ikke helt hvad det var; men regnede med, at det nok var billigere end et video-kamera.
Sørensen havde i mellemtiden udvidet forretningen. I forhold til byens størrelse har han åbenbart en helt fantastisk omsætning. Ihvertfald kunne han i det nyindrettede videostudio demonstrere et genlock-interface.
Et genlock-interface bruges til, at blande et computerbillede, med et video-billede. Computerbilledet kommer fra Amigaen, video-billedet kommer fra en video-recorder eller et video-kamera, og det kombinerede billede kan vises på monitoren, og optages på en anden video-recorder.
Problemet ved processen er, at computerens RGB-signal ikke har samme format, som videorecorderens signal. Videorecorderens signal omsættes først til et RGB-signal, og blandes med computerens signal. Så vises det samlede resultat på monitoren, og til sidst omsættes det samlede billede igen til videorecorderens format, så det kan gemmes på et bånd. Dertil kommer, at de to signaler skal syncroniseres med hinanden. I praksis syncroniseres computerens billede i forhold til video-recorderens.
Interfacet indsættes mellem Amigaen og monitoren altså i den normale RGB-forbindelse. Interface-boxen har derudover en indgang "Video-in" og en udgang "Video-out", ved indgangen tilsluttes et kamera eller en videorecorder, ved udgangen altid en recorder.
Som bekendt har et billede på Amigaen i normalmodus alt efter opløsning mellem 4 og 32 farver. Af disse farver er en gennemsigtig. Programmerings-teknisk er det den farve, som fastlægges med intuition-rutinen SetBPen(). I standardindstillingen er det den blå baggrundsfarve.
Når man arbejder med et genlock-interface erstattes alle punkter, som er sat med den gennemsigtige farve, af et punkt fra video-signalet. En forudsætning er dog, at Amigaens screen, er defineret med ViewMode genlocVideo.
Et Genlock-interface kan bruges til mange ting. Alt hvad der kan laves med et maleprogram kan indsættes i en videofilm. Det enkleste eksempel herpå er titeltekster. Titlen males eller skrives med et maleprogram, og spilles ind på den færdige film.
Hvis man har videorecorder(e) med enkeltbillede, kan man også vise en videofilm, billede for billede som baggrund for et maleprogram. På hvert billede males en eller flere ændringer. På den måde kan man f.eks. lave en tegnefilm, hvor figurerne bevæger sig rundt i et rigtigt landskab.
Et genlock-interface kan fås fra ca 2000 kroner, til op mod 10.000 kroner. Forskellen ligger først og fremmest i de indstillingsmuligheder som interfacet har, og i kvaliteten af det færdige videosignal.
Hvis man vil undersøge kvaliteten af det færdige signal, skal man være opmærksom på, at det ikke er det, der ses på monitoren. På monitoren ses et RGB-signal, og det har altid en udmærket kvalitet. Inden det færdige signal kan optages på videorecorder nummer to, omsættes det imidlertid til et videosignal, og kvaliteten af dette er noget eller meget dårligere, alt efter hvilket interface man bruger.
Udover de normale indstillingsmuligheder lys, kontrast og farveregulering, kan interfacet f.eks. have en fading-kontrol, hvormed et eller begge signaler kan blændes ind eller ud.
Et genlock-interface med fading-funktion, kan også bruges som farveprocessor. I et maleprogram laves et "ensfarvet billede", og med fading-funktionen blændes dette ind i videofilmen, som et farvefilter. Vil man f.eks. optage en filmscene, som skal foregå om natten, kan det gøres således. Først optages scenen i klart solskin, derefter indlægges med interfacet et mørkt grå-blåt farvefilter.
Bemærk, at video-signalet på intet tidspunkt kommer ind i computeren. Det betyder, at der ikke er nogen mulighed for, at save det kombinerede billede på diskette eller udskrive det på printer. I begge tilfælde ville den blå baggrund igen erstatte video-billedet.
Genlock-interfacet var egentlig dyrere end jeg havde troet; men lovet er lovet. Efter at have set det i praksis måtte jeg iøvrigt også indrømme, at det var interessante muligheder. Måske skulle man alligevel se sig om efter et videoudstyr...