13. Andet godt.

Efterhånden har jeg fået udvidet Amigaen med en række forskellige former for ekstern hardware; men hvordan er det egentlig med den eksterne hardware, som jeg i sin tid fik, som en del af computeren?

Hvad er det der gør Amigaen til noget helt specielt? Lad os se på en del af gangen. Amigaen har en fremragende CPU, et stort RAM-lager og et helt fantastisk operativsystem. D.v.s. systemsoftware og intern hardware er helt i top.

På den anden side står den eksterne hardware. Diskettedrevet er som sagt standard, alle diskettedrev er stort set ens. Monitoren er derimod middelmådig, og tastaturet..... Det er nok muligt, at lave et dårligere tastatur; men hvis man en gang har prøvet at arbejde med en professionel AT, må man nok erkende, at tastaturet ikke er Amigaens stærkeste side.

Man kunne altså godt få lyst til at udskifte tastatur eller monitor.

Desværre findes der ikke noget fornuftigt alternativ til tastaturet. Firmaet AFC Technology, Leverkusen laver et tastatur med alle mulige ekstrafunktioner. F.eks. kan hver taste belægges med op til 4 forskellige karakterer eller strings, og disse kan indlægges permanent i EEPROM-chips. Tastaturet koster imidlertid ca 7000 kroner, så hvis det skal være interessant, skal man virkelig kunne udnytte de mange ekstrafunktioner.

På den anden side kan man få et udmærket AT-tastatur med trykpunkt-taster for ca 1000 kroner. Et sådant tastatur har næsten samme fordeling af tasterne som et Amiga-tastatur. Man kan altså håbe, at en eller anden finder på, at lave den nødvendige adapter, så det kan tilsluttes til Amigaen. Til Atari ST findes det allerede.

Når det drejer sig om monitoren er situationen helt anderledes, her er der masser af valgmuligheder.

Amigaen leveres normalt med monitoren 1084. Denne monitor svarer internt til Philips CM8833. De to monitorer koster næsten det samme; men Philips-monitoren har stereolyd, hvor Commodore-udgaven kun har monolyd. Til gengæld har Commodore givet monitoren refleksfrit glas.

På Cebit i april 1988 præsenterede Commodore derimod en helt ny monitor A2024, til levering "efterår 88". Det drejer sig om en 15 tommer monitor, altså lidt større end 1084. Monitoren har fire "farver" sort, mørkegrå, lysegrå og hvid. Det som virkelig er interessant er imidlertid opløsningen. Den kan køres med tre forskellige opløsninger: 704 * 256, 704 * 512 og 1024 * 1008 punkter, og alle tre opløsninger fungerer uden brug af interlace (flimmer-modus).

Monitoren fungerer sammen med alle Amiga-versioner med mindst 1 MByte RAM, større opløsning kræver nu en gang mere RAM; men kræver en særlig version af Intuition.

Da Amigaen ikke er i stand til, at overføre disse enorme RAM-mængder 50 gange i sekundet, som det normalt kræves, har monitoren fået sit eget billedlager. I hvert halvtredsindstyvendel sekund overføres en fjerdedel af billedet fra computer til monitor, mens monitoren selvstændigt opbygger hele billedet 50 gange i sekundet. Det betyder, at monitoren ikke kan bruges til bevægelig grafik, den egner sig altså ikke til spil. Derimod er den helt fremragende til CAD og desktop publishing.

Monitoren skal efter sigende koste ca 6000 kroner.

Hvis man har en nogenlunde ny A2000, den såkaldte B-model, kan man imidlertid også få stor monokrom opløsning for færre penge. Denne computer har ved siden af audio-stikket et stik med betegnelsen "mono video". Her kan man tilslutte en normal monokrom PC-monitor. Der findes monitore, hvor hvert fluorescerende punkt kun lyser ganske kort, når det bliver ramt af elektronstrålen. Andre monitorer har derimod et fluorescerende lag, hvor det enkelte punkt lyser længere. De sidste egner sig ikke til bevægelig grafik, en bevægelig figur vil trække en stribe efter sig; men til gengæld kan man opnå en stort set flimmerfri interlace.

For ca. 10.000 kroner kan man få en såkaldt "multiscan" farvemonitor. Fordelen ved disse monitore er, at de kan tilpasse sig computerens billedfrekvens. Det betyder, at de kan bruges sammen med forskellige computere, og dermed kan det på lidt længere sigt godt være en fornuftig investering.

I forbindelse med Amigaen er det især interessant, at de kan køre sammen med et EGA-farve-kort til et PC-kort eller en sidecar, og at de også vil kunne køre sammen med de kommende transputere.